11 October 2023

Werkhandschoenen normering EN388 uitgelegd

Europese norm EN388 voor werkhandschoenen

Bij alle werkhandschoenen op onze website is de Europese normering EN388 vermeld. Deze normering is opgesteld in 2003 en herzien in 2016. Europese normering worden elke 5 jaar herzien om te zorgen dat deze up to date blijven. De norm beschrijft aan de hand van een cijfer de weerstand tegen schuren, snijden, scheuren, perforatie en schokken. Daarnaast zijn er de aanvulling voor ISO snijweerstand en Impactweerstand. Werkhandschoenen die voldoen aan de normering EN388 zijn voorzien van het pictogram met de hamer en de plank. Onder het pictogram staan de testscores vermeld per risico.

- Schuurweerstand, 1 tot en met 4

- Snijweerstand, 1 tot en met 5

- Scheurweerstand, 1 tot en met 4

- Perforatieweerstand, 1 tot en met 4

- ISO Snijweerstand, A tot en met F

- Impactweerstand, P, F of X

Hieronder leggen we verder uit wat de verschillende scores betekenen.

Schuurweerstand

De schuurweerstand van de handschoen wordt getest doormiddel van het wrijven van schuurpapier over de handschoen. Hoe meer wrijvingen, hieronder vermeld als cycli, er nodig zijn om door de handschoen heen te komen, hoe hoger de normering. Het cijfer voor de dubbele punt geeft de score aan in de normering.

1: minimaal 100 cycli

2: minimaal 500 cycli

3: minimaal 2.000 cycli

4: minimaal 8.000 cycli

Snijweerstand

De snijweerstand wordt gemeten door de zogenoemde couptest. Tijdens deze test wordt in de handgeschoenen gesneden met een circelvormig mes onder lage druk van 5 newton. Hoe hoger de score, hoe meer het aantal cycli dat de handschoen niet wordt doorgesneden.

1: minimaal 1,2 cycli

2: minimaal 2,5 cycli

3: minimaal 5 cycli

4: minimaal 10 cycli

5: minimaal 20 cycli

Scheurweerstand

De scheurwaarstand wordt gemeten door een machine die de handschoen uit elkaar probeert te scheuren. Hoe meer kracht het kost om de handschoen te scheuren, hoe hoger de normering.

1: minimaal 10 Newton

2: minimaal 25 Newton

3: minimaal 50 Newton

4: minimaal 75 Newton

Perforatieweerstand

De perforatieweerstand wordt gemeten doormiddel van een puntige staaf. Deze probeert door de handschoen heen te prikken. Des te meer kracht hier voor nodig is, des te hoger de normering.

1: minimaal 20 Newton

2: minimaal 60 Newton

3: minimaal 100 Newton

4: minimaal 150 Newton

 

ISO13997 snijweerstand

In de uitleg hierboven wordt al gesproken over een snijweerstand. Waarom is er dan toch een tweede snijweerstand test? Dat komt omdat bij de couptest geen rekening wordt gehouden met het bot worden van het mes. Daarom is er een extra test ontwikkeld om dit goed te kunnen testen. De score wordt vervangen door X en er wordt een letter achter de score gezet. Bijvoorbeeld 4X43D zoals bij onze PSP Cut protect impact pro werkhandschoen. De ISO13997 normering wordt bepaald door de TDM test. Het aantal newton dat nodig is om door de handschoen heen te snijden bepaalde score, bestaande uit A tot en met F.

A: minimaal 2 Newton

B:  minimaal 5 Newton

C: minimaal 10 Newton

D: minimaal 15 Newton

E: minimaal 22 Newton

F: minimaal 30 Newton

Impactweerstand

In de normering EN388:2016 is een nieuwe test opgenomen om de impactweerstand te meten. Dit wordt gemeten door 2,5 kilogram met een impact van 5 joule op de handschoen over te brengen. De handschoen mag hierbij niet scheuren. In tegenstelling tot de andere metingen wordt deze test niet vermeld in de normering met een lage tot hoge score. Voor impactweerstand test kan de handschoen slagen, niet slagen of deze is niet getest.

P: geslaagd

F: niet geslaagd

Geen vermelding: niet geslaagd

X: niet getest

Werkhandschoenen met EN388:2016 normering bestellen en bedrukken

Alle werkhandschoenen op onze website zijn EN388:2016 genormeerd. De onbedrukte werkhandschoenen liggen op voorraad en kunnen wij meestal al binnen 1 dag leveren. Wilt u liever uw logo bedrukt hebben op de handschoenen? Ook dat kan bij ons op aanvraag. De beschikbare modellen staan op onze website. Ook de bedrukte werkhandschoenen zijn EN388:2016 genormeerd.