27 February 2021

Wat is UTZ gecertificeerde chocolade?

Wat is UTZ gecertificeerde chocolade? 

Bij chocoladerepen staat vaak ‘UTZ gecertificeerd’ op de verpakking. Wat betekent dat keurmerk precies?  

UTZ Certified is een internationaal keurmerk dat staat voor eerlijke handel, duurzaamheid en kwaliteit. Dit keurmerk vertelt u dus veel over de manier waarop chocolade is gemaakt. Het UTZ-keurmerk kunt u vinden op zaken als koffie, thee en cacao (chocolade). Alleen producten die zijn gemaakt door boeren die oog hebben voor mens en milieu maken kans op dit keurmerk. Boeren over de hele wereld kunnen meedoen aan het keurmerk. Organisaties die zo’n certificaat hebben behaald, tonen hiermee aan dat de producten voldoen aan vastgestelde eisen. De boeren leren hierbij om te werken met bepaalde landbouwtechnieken en ontvangen vaak een betere beloning.  

Boeren waarvan de producten UTZ Certified zijn, ontvangen een gedragscode (Code of Conduct) waarin alle regels staan opgesteld waaraan de boeren zich moeten houden. Een belangrijke eis is hierbij dat consumenten moeten kunnen zien waar de producten vandaan komen. Daarnaast zijn belangrijke voorwaarden dat de boeren minder bestrijdingsmiddelen gebruiken en goede werkomstandigheden garanderen voor hun arbeiders, maar ook dat ze gebruik maken van milieubesparende landbouwtechnieken. 

Wereldwijd wordt bijna drie miljoen hectare land gebruikt om UTZ-gecertificeerde producten te verbouwen, waarvan het grootste deel cacao is. Jaarlijks worden er ruim 15 miljard chocoladerepen geproduceerd door meer dan 600.000 boeren. Chocolade van het UTZ-keurmerk lijkt voor ons de normaalste zaak, maar de cacao-industrie wordt dagelijks geconfronteerd met uitdagingen. Let daarom dus altijd even op of dit keurmerk staat op de chocolade die u wilt kopen. Daar doet u niet alleen uzelf een plezier mee, maar ook de rest van de wereld.